فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 83، زمستان 1401)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 83، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا ستوده *، مرادبخش اربابی، ابوالفضل نژادعلی باغان صفحات 11-34

    از سال 1394 استفاده از حسابداری تعهدی در سازمان های دولتی شروع گردید. حسابداری تعهدی نقش مهمی در تصمیم گیری و اثربخشی سازمانی دارد. هم چنین، حسابداری تعهدی نقش مهمی در شفافیت بهای تمام شده خدمات ارایه شده توسط دانشگاه های علوم پزشکی دارد. بنابراین، هدف این پژوهش، ارزیابی قابلیت حسابداری تعهدی بر قدرت تصمیم گیری بهینه مدیران و اثربخشی سازمانی وزارت بهداشت در تعیین بهای تمام شده خدمات درمان و آموزش پزشکی است. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و از حیث گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری آن حسابرسان، مدیران مالی، حسابداران و اعضای هییت علمی دانشگاه که در بخش دولتی فعالیت می نمایند، تشکیل می دهد. نمونه پژوهش بر اساس روش کوکران و با استفاده از جدول مورگان 118 نفر، و دوره زمانی پژوهش سال 1398 می باشد. در این پژوهش پرسش نامه پژوهشگر ساخته مورداستفاده قرارگرفته، که تایید روایی و پایایی آن با کسب نظر استادان و صاحب نظران مختلف تعیین شده است. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آمار استنباطی به روش آزمون فرضیه نظیر آزمون ضرایب همبستگی، برابری میانگین دو جامعه (T-TEST) و آزمون مقایسه میانگین چند جامعه (ANOVA) و همچنین آزمون کولموگروف اسمیرنوف جهت نرمال بودن داده ها استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که به کارگیری حسابداری تعهدی با تصمیم گیری بهینه مدیران، اثربخشی سازمانی و کاهش هزینه ها و بهبود فعالیت ها رابطه معناداری دارد. بنابراین، پیاده سازی حسابداری تعهدی موجب می گردد تا مدیران در بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد، تصمیم بهینه گرفته و بهای تمام شده خدمات و فعالیت ها را منطقی محاسبه نمایند. هم چنین، رتبه بندی مولفه های پژوهش بر اساس آزمون فریدمن انجام گردید که رتبه اول: کاهش هزینه ها و بهبود فعالیت ها، رتبه دوم: تصمیم گیری بهینه مدیران و رتبه سوم: اثربخشی سازمانی می باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری تعهدی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، تصمیم گیری بهینه، اثربخشی سازمانی
  • رضا نجاری *، رضا رمضانی صفحات 35-56

    در دنیای رقابتی امروز، حرکت در مسیر تعالی سازمانی و آشنایی با مدل های روز دنیا در زمینه تعالی یک ضرورت اجتناب ناپذیر و یکی از پیش شرط های موفقیت پایدار است؛ بنابراین، باید با توجه بیشتری به مطالعه و استفاده از مدل های تعالی سازمانی پرداخت. ازاین رو، هدف اصلی تحقیق حاضر، ارایه مدل تعالی سازمانی با روش ترکیبی قران محور است که با استفاده از روش ترکیبی با رویکرد متوالی اکتشافی به بررسی آن پرداخته است. در این تحقیق، به ترتیب از دو روش " نظریه داده بنیاد و دلفی فازی" استفاده شده است. ابزار مورداستفاده در قسمت اول، مصاحبه های نیمه ساختاریافته می باشند و واحد تحلیل در این قسمت، کدها یا گزاره ها هستند. جهت استخراج کدها، از 16 خبره استفاده شده است. ابزار اصلی مورداستفاده در قسمت دوم، پرسشنامه می باشد. مطابق با یافته های تحقیق، در قسمت اول -روش نظریه داده بنیاد- 58 مولفه استخراج گردیدند که در قالب شش دسته مقوله بندی شدند. در قسمت دوم؛ با انجام 4 مرحله نظرسنجی از میان مولفه های مستخرج، تعداد 22 مولفه اسلامی تاثیرگذار بر تعالی سازمانی توسط گروه خبره برگزیده شدند. مطابق با نتایج و تحلیل های به عمل آمده می توان نتیجه گرفت که در سازمان متعالی با رویکرد اسلامی افراد باید ایمان و اعتقاد به اصول دین و ارزش های اسلامی داشته و نقش ها و وظایف خویش را در برابر خداوند به انجام رسانند. در این نوع سازمان ها که با رویکرد اسلامی هستند، باید به ذینفعان سازمانی ازجمله مدیران، کارکنان، سهام داران، مشتریان، عرضه کنندگان، رقبا، دولت، موسسات مالی، اتحادیه ها، رسانه ها، جامعه و... توجه شده و در ارتباطات با آن ها وفاداری، عدالت و انصاف، عدم فساد و ستم، مهربانی، امانت داری، عدم خیانت و... سرلوحه امور قرار گیرد تا جوی مبتنی بر اعتماد پدید آید و زمینه تعالی سازمانی فراهم گردد.

    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، قران محور، روش ترکیبی
  • مجید محمدولی *، علیرضا جزینی، اسماعیل احمدی مقدم، رضا عبدالرحمانی صفحات 57-86
    زمینه و هدف

    امروزه رویکرد پیشگیرانه از بروز جرم در ابعاد مدنی و محیطی جایگاه ویژه ای یافته است و وجود راهبردهای مناسب جهت پیاده سازی برنامه های پیشگیرانه اهمیت بسزایی یافته است. پلیس همواره به عنوان متولی پیشگیری از جرم شناخته می شود و وظیفه حفاظت از شهروندان، اماکن عمومی و آگاهی بخشی عمومی را عهده دار است. سازمان پلیس با افزایش توانمندی خود در کاهش فرصت های مجرمانه، زمینه را برای برقراری و پایداری هرچه بیشتر نظم عمومی مهیا می سازد. تحقیق فعلی با هدف ارایه راهبردهای پیشگیری انتظامی از جرم، با تمرکز بر توسعه توانمندی سازمان پلیس انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع هدف، یافتن ساختار مفهومی منسجم و هدفمند و همچنین برحسب نحوه گردآوری داده ها و نوع تجزیه و تحلیل، کیفی است. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه پیشگیری از جرم شامل 14 نفر بودند که با روش ارجاعی زنجیره ای انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته (عمیق) با روش دلفی در دو مرحله استفاده شد.

    یافته ‏ها: 

    در تحلیل حاصل از متن مصاحبه های صورت گرفته، 3 مقوله اصلی شامل پیشگیری وضعی، کیفری و اجتماعی مشخص شد و به تبع آن 39 گزاره استخراج گردید. با مبنا قراردادن این گزاره ها، تاثیر عوامل داخلی و خارجی بر پیشگیری انتظامی از جرم از طریق ماتریس SWOT شناسایی شده و مشخص شد امروزه پلیس در این حوزه در وضعیت رقابتی قرار داشته و متعاقبا 11 راهبرد در راستای توانمند سازی سازمان پلیس در موضوع پیشگیری تدوین و الویت بندی شد.

    نتیجه گیری

    مهم ترین ننتیجه این تحقیق، استخراخ تدابیری در قالب 11 راهبرد است که بکارگیری آنها می تواند موجبت توسعه سازمان پلیس و کاهش نرخ بروز جرم از طریق پیشگیری انتظامی گردد.

    کلیدواژگان: راهبرد، پیشگیری از جرم، توسعه سازمان، پلیس، توانمندی
  • میلاد تقی زاده، علی فلاح *، رمضان رضاییان صفحات 87-134

    در حوزه اخلاق حرفه ای حسابرسی همواره با این چالش مواجه هستیم که آیا مبنای مشخصی برای فرهنگ حرفه ای حسابرسی وجود دارد؟
    ایجاد هژمونی فرهنگ اخلاق حرفه ای میتواند به ما در پیش بینی و بهود طیف وسیعی از عملکردهای رفتاری در حوزه ی حسابرسی و حسابرسان کمک کند.
    روش شناسی این پژوهش از نظر نوع داده، ترکیبی است یعنی مبتنی بر رویکرد استقرایی-قیاسی می باشد. در بخش کیفی به منظور انجام تحلیل های فراترکیب و دلفی جهت تدوین چک لیست های امتیازی، از 16 نفر از متخصصان حسابداری و مدیریت مالی در سطح دانشگاهی که بر مبنای نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، استفاده گردید. در بخش کمی پژوهش به منظور انجام تحلیل مدل جامع تفسیرگرایانه و ساختارمندانه از 20 نفر از حسابداران رسمی و حسابرسان که دارای تجربه لازم بودند، استفاده شد. در این پژوهش در گام اول تحلیل ها براساس تحلیل فراترکیب اقدام به غربالگری پژوهش های مشابه گردید تا بر مبنای تحلیل ارزیابی انتقادی، از بین پژوهش های انتخاب شده، مولفه های اصلی و گزاره های پژوهش در قالب چک لیست های امتیازی 7 گزینه ای انتخاب شوند. سپس به منظور رسیدن به حدکفایت نظری از تحلیل دلفی استفاده شد و مشخص گردید از مجموع 10 گزاره انتخاب شده، 3 گزاره حذف شود و مجموعا 7 گزاره در قالب مولفه ی عوامل فرهنگی و اجتماعی جهت ارایه الگوی هژمونی فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی وارد فاز تحلیل تفسیری ساختاری (ISM) گردد.
    نتایج در این پژوهش نشان داد، تاثیرگذارترین گزاره علل اجتماعی و فرهنگی، گزاره تقویت ارزش ها و نمادهای فرهنگ حسابرسی در شرکت تعیین گردیده شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ اخلاق حرفه ای در حسابرسی، الگوی هژمونی، اخلاق حرفه ای در حسابرسی
  • منوچهر اسدی *، محمد عطایی، محمود درودیان صفحات 135-176
     زمینه و هدف

    هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین تاثیر فرهنگ سازمانی اثر بخش برای افزایش تعلق خاطر و حفظ کارکنان است.این مطالعه از "نظریه تبادل اجتماعی " به عنوان یک عدسی نظری برای روشن شدن پدیده ها استفاده می کند.

    روش شناسی

     پژوهش حاضر از نظرفایده کاربردی و از جنبه هدف توصیفی بوده و از لحاظ مسیر جهت همسویی و سازگاری بین متغیرها از تحلیل رگرسیون استفاده گردیده است . همچنین نحوه گرد آوری اطلاعات بصورت میدانی با استفاده از پرسشنامه صورت پذیرفته جامعه آماری شامل کلیه مدیران ، کارشناسان و کارکنان دفاتر خدمات الکترونیکی انتظامی (پلیس10 +) در سطح استان گیلان می باشد، روش نمونه گیری احتمالی با حجم تعداد نمونه 392 نفر می باشد.

    یافته ها

    برای تمامی پیوندهای فرضی (روابط مستقیم و غیرمستقیم) نتایج مثبت به دست آمد. نتایج انواع مختلف فرهنگ سازمانی با اثربخشی مدیریتی همبستگی مثبت و معناداری داشتند. مقادیر ضریب همبستگی از کمترین مقدار 187/0r = بین فرهنگ بازار وارتباط مدیریت تا بیشترین مقداریعنی734/ 0r = بین ارتباط مدیریت وحفظ کارکنان متغیر است.

    نتایج

    این مطالعه بینش هایی را در مورد تفاوت های فرهنگی و ظرافت های چگونگی تاثیر فرهنگ سازمانی بر اثربخشی مدیریتی رهبران در سازمان های دولتی خدمات الکترونیک ارایه می دهد. و بیان می دارد که درک و بهبود فرهنگ سازمانی می تواند منجر به ایجاد فضای بین فردی مناسب که به ارتقای اثربخشی مدیریتی کمک نماید، نتیجه حاصل از این ارتباط تاثیر مستقیمی بر تعلق خاطر کاری و حفظ کارکنان در سازمان خواهد داشت .بنابراین اگر رهبران بر فرهنگ سازمانی تمرکز کنند، در ایجاد یک محیط کار مولد و سالم برای کارکنان خود موفق خواهند شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، تعلق خاطر کارکنان، نظریه تبادل اجتماعی، حفظ کارکنان، اثربخشی مدیریتی
  • صیاد درویشی * صفحات 177-204
    زمینه و هدف

    فراجا همواره به موضوع تحول و تعالی و اجرای طرح مکنا در کلانتری ها توجه ویژه ای داشته، که به عنوان یکی از عوامل مهم در جلب رضایتمندی مردم از فراجا محسوب می گردد. پژوهش حاضر نیز با هدف شناسایی پیامدهای اجرای طرح مکنا با تاکید بر بعد محیطی در کلانتری های شهرستان شاهرود انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت داده ها آمیخته می باشد و در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است، در بخش کیفی رویکردی اکتشافی و در بخش کمی رویکرد آن توصیفی تحلیلی و از نوع پیمایشی است، جامعه آماری در بخش کیفی، متخصصان و خبرگان سازمانی و راجعه کنندگان به کلانتری و در بخش کمی، کارکنان کلانتری های شهر شاهرود می باشند. روش نمونه گیری در بخش کیفی نمونه گیری قضاوتی هدفمند و در بخش کمی به صورت تمام شمار با تعداد 60 نفر می باشد. داده ها در بخش کیفی به روش تحلیل محتوا و در بخش کمی با استفاده از آزمون های آماری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها در بخش کیفی در دو محور اصلی پیامدهای فردی و پیامدهای سازمانی شناسایی طبقه بندی شده اند . پیامدهای فردی شامل عوامل فردی و مدیریت منابع سازمانی و پیامدهای سازمانی شامل سرمایه اجتماعی و منزلت اجتماعی می باشد، در عوامل فردی تلطیف روحیه کارکنان، در مدیریت منابع انسانی افزایش انضباط معنوی و ظاهری در سرمایه اجتماعی ارتقاء منزلت اجتماعی پلیس و در منزلت سازمانی خدمت رسانی بهتر به شهروندان بیشترین درصد و فراوانی را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد اجرای طرح مکنا دارای آثار مثبتی در جلب رضایتمندی مردم داشته و این مولفه ها 40/61 درصد از تغییرات رضایتمندی ارباب رجوع را تبیین می کنند. در بین مولفه ها،مولفه منزلت سازمانی با ضریب 866/. در رتبه اول، سرمایه اجتماعی با ضریب 841/. در رتبه دوم و مدیریت منابع سازمانی با ضریب 761/. در رتبه سوم قرار دارد.

    کلیدواژگان: طرح مکنا، سرمایه اجتماعی، منزلت اجتماعی، پیامدهای فردی، پیامدهای سازمانی
|
  • reza sotudeh *, Moradbakhsh Arbabi, abolfazl nejadali baghan Pages 11-34

    Accrual accounting started to be used in government organizations from 2014. Accrual accounting plays an important role in decision-making and organizational effectiveness. Also, accrual accounting plays an important role in the transparency of the total price of services provided by universities of medical sciences. Therefore, the purpose of this research is to evaluate the ability of accrual accounting on the optimal decision-making power of managers and the organizational effectiveness of the Ministry of Health in determining the total price of medical treatment and education services. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection, and its statistical population consists of auditors, financial managers, accountants and university faculty members who work in the public sector. The research sample is 118 people based on Cochran's method and using Morgan's table, and the time period of the research is 2018. In this research, a researcher-made questionnaire was used, whose validity and reliability were confirmed by obtaining the opinions of various professors and experts. In order to test the research hypotheses, inferential statistics using the hypothesis testing method such as the correlation coefficient test, the equality of two population means (T-TEST) and the multiple population mean comparison test (ANOVA) as well as the Kolmogorov-Smirnov test were used for the normality of the data. The results of the research show that the use of accrual accounting has a significant relationship with managers' optimal decision-making, organizational effectiveness, and cost reduction and improvement of activities. Therefore, the implementation of accrual accounting makes managers make optimal decisions in performance-based budgeting and rationally calculate the cost of services and activities. Also, the ranking of the research components was done based on the Friedman test, the first rank is: reducing costs and improving activities, the second rank is: optimal decision-making by managers, and the third rank is: organizational effectiveness.

    Keywords: accrual accounting, Zahedan University of Medical Sciences, optimal decision making, organizational effectiveness
  • reza najjari *, reza ramezani Pages 35-56

    In today's competitive world, moving on the path of organizational excellence and getting to know the world's models in the field of excellence is an inevitable necessity and one of the prerequisites for sustainable success; Therefore, more attention should be paid to the study and use of organizational excellence models. Therefore, the main goal of the current research is to present a model of organizational excellence with the Mixed method based on the Qur'an, which has been investigated using a Mixed method with a sequential exploratory approach. In this research, two methods " Grounded Theory and Fuzzy Delphi" have been used, respectively. The tools used in the first part are semi-structured interviews and the unit of analysis in this part are codes or statements. 16 experts were used to extract the codes. The main tool used in the second part is the questionnaire. According to the findings of the research, in the first part - the foundation grounded theory method - 58 components were extracted and categorized into six categories. In the second part; By conducting 4 stages of survey among the extracted components, 22 Islamic components affecting organizational excellence were selected by the expert group. According to the results and analyzes carried out, it can be concluded that in a transcendental organization with an Islamic approach, people must have faith and belief in the principles of religion and Islamic values and fulfill their roles and duties before God. In this type of organization, which has an Islamic approach, it is necessary to pay attention to organizational stakeholders such as managers, employees, shareholders, customers, suppliers, competitors, government, financial institutions, unions, media, society, etc., and be loyal in communication with them. Justice and fairness, non-corruption and oppression, kindness, trustworthiness, non-treason, etc. should be at the forefront of affairs so that an atmosphere based on trust emerges and the ground for organizational excellence is provided.

    Keywords: organizational excellence, Quran-based, Mixed method
  • Majid Mohammadvali *, Alireza Jazini, Esmaiel Ahmadi moghadam, Reza Abdolrahmani Pages 57-86
    Background and Purpose

    Today, the preventive approach to the occurrence of crime in the civil and environmental dimensions has found a special place, and the existence of appropriate strategies for the implementation of preventive programs has become very important. The police are always known as the guardian of crime prevention and is responsible for protecting citizens, public places and public awareness. By increasing its ability to reduce criminal opportunities, the police organization provides the basis for establishing and sustaining public order as much as possible. The current research was conducted to provide crime prevention strategies, with a focus on developing the capacity of the police organization.

    Methodology

    The purpose of this research is to find a coherent and purposeful conceptual structure, and it is also qualitative in terms of the method of data collection and the type of analysis. The participants in the research included experts and experts in the field of crime prevention, including 14 people who were selected by the chain referral method. To collect data, a semi-structured (in-depth) interview with the Delphi method was used in two stages.

    Findings

    In the analysis of the text of the interviews, 3 main categories including state, criminal and social prevention were identified and 39 propositions were extracted accordingly. Based on these propositions, the impact of internal and external factors on police crime prevention was identified through the SWOT matrix and it was found that today the police are in a competitive situation in this area, and subsequently, 11 strategies were formulated to empower the police organization in the prevention issue. It was prioritized.

    Conclusion

    The most important result of this research is the extraction of measures in the form of 11 strategies, the use of which can lead to the development of the police organization and the reduction of the crime rate through police prevention.

    Keywords: Strategy, crime prevention, organization development, police, empowerment
  • Milad Taghizadeh, Ali Fallah *, Ramezan Rezayian Pages 87-134

    In the field of auditing professional ethics, we always face the challenge of whether there is a clear basis for auditing professional culture?
    Creating the hegemony of professional ethics culture can help us in predicting and correcting a wide range of behavioral functions in the field of auditing and auditors.
    In terms of data type, the methodology of this research is hybrid, that is, it is based on the inductive-comparative approach. In the qualitative part, in order to conduct meta-composite and Delphi analyzes in order to prepare a scoring checklist, 16 accounting and financial management specialists at the university level were selected and used based on purposeful sampling.In the quantitative part, 20 certified accountants and auditors were used to analyze the comprehensive interpretive and structured model. In the first stage of analysis, similar researches were screened based on meta-composite analysis, so that based on the critical evaluation analysis, among the selected researches, the main components and research propositions should be selected in the form of 7 options. Scored checklists. In order to achieve theoretical adequacy, Delphi analysis was used and it was found that 3 statement was removed from a total of 10 propositions and a total of 7 propositions were included in the form of a component of cultural and social factors to present the hegemonic model of professional ethics culture in auditing will enter the structural interpretive analysis (ISM) phase.
    The results of this research showed that the most influential proposition of social and cultural causes is the proposition of strengthening the values ​​and symbols of audit culture in the company.

    Keywords: Culture of professional ethics in auditing, Hegemonic model, Professional ethics in auditin
  • Manouchehr Asadi *, Mohamad Atai, mahmoud doroodian Pages 135-176
    Objectives

    This article examines the effect of organizational culture in the form of competitive values framework on managerial effectiveness in police electronic service offices (Police +10) to increase employee engagement and retention . This study is from "social exchange theory" It is used as a theoretical lens to clarify phenomena.

    method

    The methodology of this research is applied from the point of view of practical benefit and descriptive from the objective aspect, and in terms of the direction of alignment and compatibility between variables, regression analysis has been used. Also, the way to collect information is in the field using a questionnaire, the statistical population includes all managers, experts and employees of police electronic service offices (Police 10+) in Gilan province, the probability sampling method is 392 people.

    Findings

    positive results were obtained for all hypothetical links (direct and indirect relationships). The findings of this study have useful insights on the positive and meaningful impact of organizational culture on management effectiveness. The values of correlation coefficient range from the lowest value of r = 0.187 between market culture and management communication to the highest value, of. r = 0.734 between management communication and employee retention.

    Results

    This study provides insights into the cultural differences and nuances of how organizational culture affects the managerial effectiveness of leaders in public E-services organizations. And it states that understanding and improving the organizational culture can lead to the creation of a suitable interpersonal atmosphere that helps to improve managerial effectiveness, the result of this relationship will have a direct impact on the sense of belonging and retention of employees in the organization. Therefore, if leaders focus on organizational culture, they will succeed in creating a productive engagement and retention work environment for their employees.

    Originalityvalue

    This is an original work based on primary data to fill the research gap related to the formation of the prevailing organizational culture in law enforcement e-services offices. It also enriches the understanding about the alignment of cultural dimensions to achieve employee engagement and retention through management Keywords: organizational culture, employee belonging, social exchange theory, employee retention, managerial effectiveness 

    Keywords: Organizational culture, employee engagement, social exchange theory, employee retention, managerial effectiveness
  • sayyad darvishi * Pages 177-204
    Background and purpose

    Faraja has always paid special attention to the issue of transformation and excellence and the implementation of Makna plan in police stations, which is considered as one of the important factors in gaining people's satisfaction with Faraja. The current research was also carried out with the aim of identifying the consequences of the implementation of the Makna project with an emphasis on the environmental dimension in the police stations of Shahrood city.

    Method

    The current research is applied in terms of purpose and mixed in terms of the nature of the data, and it has been conducted in two parts, qualitative and quantitative, in the qualitative part, an exploratory approach, and in the quantitative part, the approach is descriptive, analytical and survey-type, the statistical population in the qualitative part, experts And the organizational experts on the subject of Makna and the most people who refer to the police station, and in a small part, are the employees of police stations in Shahrood city. The sampling method in the qualitative part is a purposeful judgmental sampling and in the quantitative part it is a whole number with a number of 60 people. The data were analyzed in the qualitative part by content analysis and in the quantitative part by using statistical tests.

    Findings

    The findings in the qualitative section have been classified in two main axes of individual consequences and organizational consequences of identification. Individual consequences include individual factors and management of organizational resources, and organizational consequences include social capital and social dignity, in individual factors, improving the morale of employees, in human resources management, increasing spiritual and outward discipline, in social capital, improving the social dignity of the police, and in organizational dignity, providing better service to Citizens have the highest percentage and frequency.

    Conclusion

    The results show that the implementation of the Makna plan has had positive effects in gaining people's satisfaction and these components explain 61.40% of the changes in client satisfaction. Among the components, the organizational dignity component with a coefficient of 866/. 

    Keywords: Makna plan, social capital, social dignity, individual consequences, organizational consequence